22/02/2019

Франк с вкус на горчив шоколад / Franc with a taste of bitter chocolate

Вярвате или не, но през последните дни на пазарни катаклизми една от най-потърпевшите икономики се оказа тази на Швейцария. Тя направо започна да се “дави” в своето благополучие. Със сигурност за централните банкери на проспериращата алпийска страна швейцарският шоколад силно нагарча.
Големите играчи в стремежа си да намерят сигурно убежище за капиталите инвестираха във франкове като обезумели, което запрати курсовете на швейцарския франк към долара и еврото в непознати територии.
Швейцарската икономика е на път да навлезе в истинско икономическо блато само поради силата на собствената си валута. В този критичен момент Централната швейцарска банка изглежда по детски смутена. Трудно ще може да бъде обяснено на обществото, че през  2010 г. след няколко напълно импотентни интервенции за спиране поскъпването на националната валута към днешна дата резултатът е загуба, надхвърляща 30 милиарда франка.
За професионалистите обаче отсега е ясно, че съдбата на франка ще бъде решена не в Цюрих, а в Брюксел. Последните движения на валутните пазари определено може да се квалифицират като антиевро и антидоларови. Въпреки че от гледна точка на фундаментални индикатори засега икономиката на “страната на часовниците” изглежда твърде добре спрямо европейските си съседи, с ниво на безработицата под 4%, притесненията на бизнеса започват да излизат извън контрол.
Вече има типични сигнали за навлизане в дефлационна спирала. Ефективността на експорта е заложена на карта. И това не е случайно, близо 70% от швейцарския експорт са насочени към Европа и котировките на еврото към франка придобиват опустошителна сила за компаниите износителки. Разбира се, в такава ситуация започва “раждането” на различни екзотични идеи, като например фиксирането на курса на франка към еврото при съотношение 1 евро за 1.15 франка или въвеждането на така наречения златен франк. В момента резервите на Централната швейцарска банка възлизат на около 290 милиарда доларов еквивалент. Последните гневни коментари от страна на Китайската централна банка, с резерви над 3.2 трилиона долара, отправени към безотговорната политика на американското правителство по отношение управлението на държавния му дълг и неглижираното поведение спрямо бъдещето на долара, навеждат на мисълта, че в най-скоро време при запазване на статуквото част от тези пари, имам предвид резервите на Китайската централна банка, може да бъдат насочени и към швейцарски франкове. Е, тогава вече кашата ще бъде тотална. Китай срещу Швейцария! Реализирането на такъв сценарий е малко вероятно, но винаги има едно голямо “ако”. Последните кризисни събития обаче имат много по-сериозен вътрешен заряд. Европа се опитва да оцелява вкупом, но все повече се прокрадват протекционистични нотки. Швейцария е на път да си изпусне нервите. Тя просто няма вътрешни ресурси да се справи с проблем, изключително и само стоварен отвън по отношение на балонообразното покачване стойността на франка. Лихвените проценти отдавна са негативни. Към настоящия момент като единствено решение изглежда отправянето на апел към инвеститорите: “Моля, не купувайте повече швейцарски франкове!”

Speak Your Mind

*