20/01/2019

Предстои тотално преосмисляне на отношението на банките към криптофинансите

Bitcoin получи два звучни шамара през последните няколко дни. Първият, от китайските официални власти с поредица от рестриктивни действия по налагане на контрол върху ICO (процедурата по първично предлагане на нови криптовалути), които впоследствие прераснаха в пълна забрана на борсовата търговия на криптовалути. Това, разбира се, е голям удар върху новопрохождащия бизнес, тъй като през 2016 г. Китай държеше около 90% от всички сделки с bitcoin. Делът след рестрикциите падна под 10%.

Вторият шамар дойде от устата на шефа на JP Morgan Джейми Даймън, който се изказа емоционално, че bitcoin е измама и ако научи, че някой от неговите трейдъри е търгувал новата валута, ще бъде уволнен незабавно. Ха, така! Това е истинско проявление на чисто пазарния принцип. За радост на почитателите на криптофинансите обаче трябва да подчертая, че бъдещето на набиращата колосална сила нова финансова индустрия не зависи нито от Китай, нито от г-н Даймън.

Да, съвсем естествено беше потапянето на bitcoin под 4 000 долара. Традиционните скептици моментално наложиха идеята за „края на bitcoin“, но стойността на валутата определено успя да се възстанови в рамките на следващите дни. Както каза шефът на MGT Capital Джон Макафи: „Започна началото на войната между привържениците на криптовалутите и световните правителства. Духът от бутилката обаче е изпуснат“.

Разбира се, че е логичен въпросът: Защо Китай тотално промени отношението си към bitcoin? Няма абсолютно никакво съмнение, че става въпрос за контрол върху капиталовите потоци. Няма как китайското правителство да не наложи запор върху схема, която ще помогне на китайците свободно да изнасят валута извън страната. Не, не и в комунистически Китай.

Позицията на Джейми Даймън обаче бих я класифицирал като неуспешен опит за хумор с елементи на отричане на съществуването на все по-видимата нова конкуренция. Дали JP Morgan ще започнат да котират криптовалути, ако започнат да го правят останалите големи банки като Deutsche Bank, UBS, Citi и т.н. Интересно, дали тогава Джейми Даймън ще си посипе главата с пепел?

Предстои тотално преосмисляне на отношението на банките към криптофинансите. За мен няма никакво съмнение, че това ще се случи. Има два варианта пред всяка една от тях: или скача на влакчето и започва абсолютно сериозно да приема и да инвестира в посока бързата промяна на цялостната архитектура на финансовия сектор, или просто остава на перона, повтаряйки мантрата, че това са глупости в очакване на следващото, но в последствие разбира, че влакчето се е превърнало в ракета, а тя просто е изпуснала момента.

Нали така, Джейми?

Speak Your Mind

*