20/01/2019

Защо Тръмп извади пищовите

„Търговските войни са нещо добро“ – каза Тръмп и извади пищовите. Вицепремиерът на Белгия се опита да бъде по-дипломатичен: „Да започнеш война не е трудно, да приключиш войната обаче е много, много трудно“. Шефката на МВФ Кристин Лагард беше още по-точна: „Това е lose-lose (всички губят) ситуация“. Китай обявиха, че ще отвърнат на удара.

Тръмп ще увеличи вносните мита на стоманата с 25% и на алуминия с 10%. Той заговори за „реципрочност“ и „справедливо“ третиране. Звучи абсолютно логично. Ако погледнем структурата на най-големите вносители на стомана в САЩ за 2017 г., ще видим, че 25% от вноса се пада на Канада и Мексико. Те отпадат от списъка. След това се нареждат Бразилия с 13%, Южна Корея с 10%, Русия с 9%, Турция с 7% и Япония с 5%. От европейските държави най-голям износител е Германия, която заема 3% от американския внос.

Защо президентът Тръмп извади пищовите толкова гръмко?

Със сигурност може да се каже, че това решение в никакъв случай няма да подобри търговския дефицит на САЩ. Само за месец януари той достигна 56,6 млрд. долара. Ако тази тенденция се запази, а това по-скоро ще стане, още през тази година ще бъде надхвърлен дефицит по търговското салдо на месечна база от 60 млрд. долара. Такива стойности САЩ реализира в началото на века. В този смисъл по-високи вносни тарифи с цел подобряване на търговския баланс е несъстоятелна теза. Тръмп говори, че това ще отвори и нови работни места. Добре, твърде вероятно е, но и в момента американската икономика се движи на ръба на пълната си заетост. Тази теза също не е икономически издържана.

Според мен Тръмп осъзнава, че състоянието на публичните финанси навлезе в опасна територия. Държавата е в период на трупане на дългове и на всичко отгоре Тръмп обеща на своите избиратели 1 трилион долара инвестиции в инфраструктурата на страната. Да, определено му трябва силно активизиране на приходна част на бюджета. Да не забравяме и увеличения бюджет на Пентагона. В този ред на мисли може да бъде прието, че последното му решение е стъпка в тази посока. Всъщност, това е единствената икономическа логика.

Икономическият съветник на Доналд Тръмп Гари Кон подаде оставка след решението на президента за вносните мита върху стоманата и алуминия. Според шефа на JP Morgan Джейми Даймън: „Това е ужасна новина. Аз мисля, че Гари е силен поддръжник на икономическия растеж с много познания.“ Също така шефът на една от най-големите инвестиционни банки в света каза, че увеличените вносни мита са абсолютно грешно решение. Той счита, че кутията на Пандора е отворена и това ще доведе до много по-лоши последствия.

Тръмп е категоричен: „Америка срещу останалия свят с цената на всичко“. Точно това е най-големият проблем – че неговата визия за развитие на света, като световен лидер, преминава единствено през икономическия интерес на САЩ. Винаги, когато Америка предприема стъпка в посока „икономическо затваряне“, последствията за света са били катастрофични. Да се надяваме, че този път историята ще ни опровергае.

Speak Your Mind

*